Tervislik Toitumine – 4 Reeglit Mida Jälgida

Tervislik toitumine on kõigile võimalik, sõltumata sissetulekust või elutempost. Järgides allolevatest punktidest kasvõi kolme oled juba teinud sammu edasi ja sul on õige suund.

1. Liigu rohkem ja väldi istumist

Antud punkti mõte on selles, et energia saamine ehk söömine ja kulutamine ehk liikumine peavad olema tasakaalus säilitamaks kaalu. Kui soovitakse kaalust alla võtta, peab olema kalorite tarbimine väiksem, kui ära kulutatakse. Soovides kaalu tõsta peab olema tarbimine suurem, kui kulutamine. Hoidmaks ainevahetust koras on vaja ennast päeva jooksul piisavalt liigutada ning võimalusel vähendada päevast istumist erinevate ekraanide taga – olgu see siis kontoris arvuti taga või kodu televiisori ees. Soovituslik oleks asendada näiteks üks tund õhtusest televiisori vaatamisest jalutamisega looduses või linnas sõltuvalt elukohast.

2. Hommikusöök on tähtis!

Hommikusöök peaks olema piisavalt suur ja tugevalt ülekaalus aeglaselt imenduvad süsivesikud. Kui inimene magab, siis keha kasutab ära maksas talletunud süsivesikute varud ja hommikul esimese asjana oleks vajalik need täiendada. Kui inimesel ei ole piisavalt energiavarusi, siis kannatab selle all keskendumise võime ja kannatab õppimis- või töövõime. Kuna hommikul on keha süsivesikutest tühi, siis hommikul tarbitavad süsivesikud ei lähe rasvaks vaid kohe kasutusse turgutamaks Meie keha ülesse. Hommikusöögiks sobivad hästi erinevatest teraviljadest valmistatud pudrud või müslid. Soovituslik on lisada sinna ka erinevaid marju või moos, mis annab kiire süsivesikute laengu. Võileivad ja puuviljad on samuti variant, kuid nii öelda tühja kõhu tunne tuleb kiiremini ja see omakorda soodustab liigset rasvade ja süsivesikute tarbimist.

3. Regulaarne söömine

Kolmandaks oluliselt punktiks on regulaarne söömine. Päevane plaan tuleks sätiida nii, et sinna mahub kolm korraliku söögikorda ja võimalusel igapäev sarnasel kellaajal. Regulaarsus on oluline selleks, et keha ära harjutada, kuna ta saab toitaineid juurde ning, seejärel oskab ta arvestada, kuna ja mida tarbida. Vajadusel võib söögikordade vahele võtta vahepale puuvilja või müslibatooni näol. Erinevad uuringud on näidanud, et üle viie toidukorra päevas vähendab hammaste tervist ning seeläbi ei ole see hea. Üldjuhul ja võimalusel võiks olla viimane toidukord, mitte hiljem, kui kell seitse õhtul. Põhjuseks see, et keha ei tegeleks seedimise ja aktiivse tegevusega une ajal. Hommikul võib vastasel juhul olla väsinud olek ja vedelikupuudus. Vahepale, milles puudub nii öelda kahjulik tegur ja mis paksuks ei tee on köögiviljad – antud kategooriasse sobivad väga hästi näiteks varsseller, porgand ja kurk.

4. Vähem suhkruid

tarbi vähem suhkrut
Jäätis ilmselt ei aita su eesmärkidele kaasa.

Kõige kehvem on olukord, siis kui ilma põhjuseta tarbime lisatud suhkruid. Lisatud suhkruks nimetatakse neid suhkruid, mis tööstuses lisatakse toodetele, et see oleks magusam ja kliendile meelepärasem. Siia võib lahterdada näiteks erinevad maiustuse, pirukad ja kindlasti karastusjoogid. Lihtsa näitena võib tuua välja, et kui tarbid liitri karastusjooki, siis saad sealt circa 100-120 grammi suhkrut, mis on peaaegu täiskasvanud inimese päevane norm. Ei tasu ka ära unustada fakti, et meie toidus on ka looduslikud suhkrud, mis kokkuvõttes kehas on samad nagu lisatud suhkrud. Soovituslik on tarbida lisatud suhkrujookide asemel tavaliselt või gaseeritud vett ning maitseelamuse jaoks võib sellele lisada mõned puuvilja tükid. Hiljem saab puuvilja tükid ära süüa ning võtta seda vahepalana. Peamiseks rasvumise põhjuseks maailmas ongi suhkrute ehk süsivesikute ülesöömine. Kui keha ei suuda süsivesikuid ära kasutada, siis osaliselt tulevad need välja jääkainetena, kuid ülejäänud osa talletab keha rasvadena. Samuti ei tasu liialdada mahladega – olgu siis tegemist naturaalse või kontsentraadist valmistatud tootega – need sisaldavad kohati rohkem lisatud suhkruid, kui karastusjoogid.

Leave a Comment